De essentie van testen

Computers (de dames) aan het werk

Sprookje voor het slapen testen.

Once upon a time. Er was eens heel, heel lang geleden een bende nerds. De nerds wilden een computer bouwen. Ze hadden al een naam: ENIAC.

De ENIAC was groot, heel groot, reuzengroot: rekken vol met componenten. En al die componenten moesten met elkaar verbonden worden met draden, kilometers en kilometers draden.

Maar de nerds hadden een vijand: klein maar talrijk: een leger muizen. De muizen vonden de draden wel heel lekker!

De nerds waren radeloos: hoe konden ze ENIAC en de draden beschermen tegen het leger muizen?

Toen besloten ze om de muizen gevangen te nemen. Ze zetten de muizen in een gouden kooi en  lieten ze bijna uithongeren. Daarna gaven ze het leger muizen het volledige menu met alle soorten draden die ze maar konden bedenken. En wat bleek: het type draad dat voorbestemd was voor de ENIAC vonden de muizen het lekkerst!

Hierop besloten de nerds om het type draad dat de muizen niet hadden aangeraakt te gebruiken voor de ENIAC.

Dit is de essentie van testen:

Het ontwerpen van een experiment om empirisch bewijs te verzamelen om een vraag over een risico te beantwoorden.

(Naar een verhaal van Robert Slater in Portraits in Silicon 1989)

Persoonlijke nota: dit sprookje is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Weinig onder ons kunnen zich voorstellen dat er grote gebouwen met grote zalen nodig waren om de eerste computers te realiseren. En daar maak ik al een fout, want het waren de dames operatoren die men toen ‘computers’ noemde! Wat een evolutie, en welke evolutie staat ons nog te wachten? Evolutie kan alleen als we lessen trekken uit het verleden en inventief zijn voor de toekomst. De essentie van testen blijft hetzelfde: ontwerpen van een experiment om empirisch bewijs te verzamelen om een vraag over een risico te beantwoorden. Testen was mijn inziens deel van de ontwikkeling van software. Nu is het een vak apart. Sinds 2020 ben ik die materie ingedoken en heb een nieuwe wereld ontdekt. Spannend, leuk en met heel veel uitdagingen.